K-märkt

K-märkning av Minneberg med omgivningar

Vår fastighet Tändhatten 2 är K-märkt sedan 2006. Vi frågade bl a Stockholms stadsmuseum och bad att få mer information om denna K-märkning.

Det svar vi fick innehöll bl a följande:

— citat —

Fastigheten Tändhatten 2 inventerades 2006 inom ytterstadsprojektet på Stockholms stadsmuseum. Byggnader uppförda före 1990 har inventerats i 58 av ytterstadens 97 stadsdelar. Resultatet av inventeringen går att ta del av i Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister.

”K-märkt” är ett populärt samlingsbegrepp för de olika typer av skydd som en byggnad med kulturhistoriskt värde kan få. Det är dock ingen fackterm med en exakt innebörd. Oavsett om en byggnad är ”k-märkt” eller inte så gäller Plan- och bygglagens bestämmelser som säger att ändringar av en byggnad ska utföras varsamt och att särskilt kulturhistoriskt värdefulla byggnader inte får förvanskas.

I Stockholms stad har Stadsmuseet uppdraget att bedöma och peka ut vilka kulturhistoriska värden som finns i staden. Man arbetar med begreppet kulturhistoriska klassificeringar. Mer finns att läsa på vår hemsida; (länk nedan).

— slut citat —

I samband med ytterstadsinventeringen gavs detta informationsblad ut om Traneberg.

Följande har också framkommit vid vår kontakt med Stadsmuseet:

  • Vår fastighet – Tändhatten 2 – K-märktes 2006.
  • Andra områden i Minneberg kan ha blivit K-märkta något senare, t ex 2009.
  • Den ursprungliga planlösningen ska helst bevaras i enlighet med Plan- och bygglagen. Den kulturhistoriska klassificeringen är indelad i tre olika klassificeringar. Vår fastighet har en grön klassificering.
  • Bostadsrättsföreningar/bostadsrättsägare måste först och främst följa det regelverk som gäller för bygglov och bygganmälan. På Stadsbyggnadskontorets hemsida finns information om detta. Vad styrelsen i övrigt kan – eller inte kan göra – styrs av föreningens stadgar.

Vad K-märkningen rent konkret innebär för oss kan variera från fall till fall och vad ärendet gäller.

Vi väntar även mer information från Stadsbyggnadskontoret. När den finns tillgänglig kommer vi att uppdatera vår information om K-märkning på hemsidan.

Klassificering och ”k-märkning” – Stadsmuseet (stockholm.se)
Vad ska du bygga eller ändra? – Stockholms stad (bygglov.stockholm)

Uppdaterat 2022-10-26.